امیر مطلق، پاسخ میدهد:
بدواً باید مدنظر داشت که در فرض سوال، کارفرما، دولتی بوده و شرایط عمومی پیمان رایج، بر پیمان حاکم است. بخشنامه ۸۴۲ که شرایط عمومی پیمان رایج (نشریه ۴۳۱۱) را ابلاغ نموده است، نوع دستورالعمل را، از نوع اول، یعنی لازمالاجرا دانسته است، بنابراین، با استناد به «بند ۱» ذیل «ماده ۷» از آئیننامه استانداردهای اجرایی طرحهای عمرانی مصوب ۱۳۵۲، رعایت کامل مفاد بخشنامه از طرف دستگاههای اجرایی، الزامی است.

آیین نامه استانداردهای اجرایی طرحهای عمرانی
انواع دستورالعمل و نحوه ابلاغ
با توجه به اصل حاکمیت قانون1Rule of Law، مستخدم دولت (کارفرمای دولتی) نمیتواند دست به انجام عملی بزند که مغایر با قانون باشد و هرگونه عمل حقوقی مستخدم دولت که مغایر با قانون باشد، غیرقانونی و باطل، تلقی میشود.
ماهیت صورتجلسات عدم دریافت خسارت
پیمانکار، با امضای چنین صورتجلساتی، حق جبران خسارات را از خود اسقاط مینماید. از طرفی «ماده ۵۱» شرایط عمومی پیمان رایج با عنوان «صورتحساب نهایی» نیز، چنین ماهیتی دارد. آنجا که بیان میدارد:
«صورتحساب نهائی تأئیدشده به شرح بالا که ملاک تسویع حساب پیمانکار طبق ماده ۵۲ قرار میگیرد، برای دو طرف پیمان قطعی است و هرگونه اعتراض در مورد آن بیتأثیر میباشد.»
بنابراین میتوان نتیجه گرفت که، هرگونه صورتجلسهای بهغیر از صورتحساب نهایی که با موضوع اسقاط حق پیمانکار باشد، از آنجایی اخذ آن از سوی کارفرما، بدون جواز و شرط قانونی است، باطل بوده و فاقد اثر حقوقی است، چرا که اخذ چنین صورتجلساتی، به مشابه امضا صورتحساب نهایی بوده، صورتحساب موصوف، تنها پس از تصویب صورتوضعیت قطعی امکانپذیر است (موضوع فراز نخستین «ماده ۵۱» شرایط عمومی پیمان»)، و از آنجایی که تشریفات شکلی چنین صورتجلسهای رعایت نگردیده است، مفاد صورتجلسه باطل و فاقد اثر حقوقی فرض میشود.خوانندگان گرامی میتوانند پس از ثبت نام رایگان در، نسبت به درج نظرات موافق و مخالف خود، ذیل همین نوشته، اقدام فرمایند.این نوشته به روز رسانی خواهد شد ….
در گروه چالشها و راهکارهای قراردادی، سایر متخصصان چه گفتند؟
این گروه، یک گروه تلگرامی است که نیاز به روشن کردن ف.ل.ت.ر شکن دارد.
شما هم میتوانید با عضویت در این گروه، سوالات خود را بپرسید تا متخصصان حاضر در گروه جواب دهند.
مقالات پیشنهادی
۱- ملازمه صحت تفسیر رویدادها با ملاحظۀ محیط
اولین گام در مدیریت ادعا، شناسایی محیط حقوقی پیمان است. بدین معنا که کارفرمای ما به عنوان پیمانکار، دولتی یا خصوصی. برای درک تفاوت آثار حقوقی محیط جقوقی پیمان، مطالعه این مقاله پیشنهاد است. برای مطالعه، اینجا کلیک کنید.
۲- تبیین نفوذ حقوقی عمل مستخدم دولت در چهار گام
برای اینکه تشخیص دهیم، آیا رفتار و اعمال کارفرمای دولتی، صحیح و دارای اثر حقوقی است یا خیر، مطالعه این مقاله پیشنهاد میشود. برای مطالعه اینجا کلیک کنید.